zondag 9 november 2014

NLP fractioneer blok 1

Welkom op mijn blog.
Na een prachtig weekend zitten in op zolder van het voormalige gevangeniscomplex Oostereiland in Hoorn met een prachtig uitzicht op de haven. Is er weer wat gebeurd. Ik ben begonnen met de Practioner opleiding bij Mindable.

Mijn reis naar NLP practioner.

Wat is NLP?

Op heel veel sites kom je een soort gelijke tekst tegen als hieronder maar ik vind dit wel een duidelijke omschrijving in korte tekst.
Wat is NLP?Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen. NLP wordt daarom steeds vaker in allerlei beroepen en omgevingen toegepast.Uitgangspunt van NLP is dat de mens in staat moet zijn om het leven prettig te vinden en ervan te genieten. Door een gebeurtenis kan dit vermogen worden aangetast. Die gebeurtenis kan ingrijpend zijn, maar ook een ogenschijnlijk onbelangrijke, of kleine gebeurtenis of opmerking kan een groot effect hebben op ons doen, denken, handelen en gedrag. 
Waar komt het vandaan?NLP ontstond in de jaren 70 aan de Universiteit van California. Hoogleraar linguïstiek John Grinder en student computerwetenschappen Richard Bandler onderzochten de processen van communicatie en verandering. Zij wilden antwoord krijgen op de vraag wat therapeuten als Virginia Satir en Milton Erickson zo bijzonder maakten. Daarom bestudeerden ze de technieken en de resultaten. Ze kwamen tot de conclusie dat het communicatieproces tussen mensen gebaseerd is op neuropsychologie, cybergenetica en taal. Bovendien ontdekten ze dat dit proces bovendien te beïnvloeden is. Daarom gaven ze het de naam Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP).
Hoe werkt NLP?Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens met als doel je bewust te worden van die invloeden. Daarbij gaat het er niet om wát je je herinnert, maar om de werking van je geheugen. En wat het effect van die herinnering, gebeurtenis of opmerking is op je dagelijks handelen. Door NLP leer je die ervaringen en gebeurtenissen op een andere manier te bekijken. Daardoor ga je er ook anders mee om en krijg je een structurele andere kijk op dingen. Je gaat anders luisteren en communiceren en de gevolgen daarvan zijn positief en direct merkbaar.NLP richt zich niet op problemen maar op oplossingen. Door NLP bereik je in korte termijn een balans in jezelf. Hierdoor ben je in staat om het beste uit jezelf en de ander te halen en daardoor op een andere manier met jezelf en anderen om te gaan. Vanuit de technieken die NLP biedt kies je je eigen middelen om dat doel te bereiken. NLP is daarom uiterst geschikt als hulpmiddel om zelf aan de slag te gaan en snel en merkbaar resultaat te halen. (bron:http://www.nlpacademie.nl)
Het is nu dus de vraag wat gaat het mij brengen en hoe ga ik ermee aan de slag.
Dat is het geen ik ga proberen te omschrijven op dit blog.

De vooronderstellingen van NLP.

De vooronderstellingen zoals wij ze geleerd hebben zijn de volgende:


  1. De betekenis van communicatie is het effect en niet de intentie.
  2. Falen bestaat niet, er is alleen feedback
  3. Mensen hebben de hulpbronnen om hun doelen te bereiken.
  4. Aan elk gedrag ligt een positieve intentie ten grondslag
  5. De wereldkaart is niet het gebied.

Over deze vooronderstellingen zal ik ik de komende dagen een blog plaatsen.

Logische niveau's van Bateson en Dils.


Het model van de logische niveaus is door Robert Dilts ontwikkeld op basis van het werk van Gregory Bateson ‘Steps to an ecology of mind’. Dilts gaf het model vorm om verandering, leren en communiceren inzichtelijk te maken. In het model wordt aangegeven hoe personen en organisaties op verschillende manier functioneren en hoe dit elkaar beïnvloedt. Het model geeft inzicht in jouw manier van denken, doen en voelen op verschillende niveaus.


bron: http://www.nlp-groningen.com/de-logische-niveaus-van-robert-dilts-en-gregory-bateson/

Ook over deze logische niveau's zal ik in de komende blogs het een en ander melden.

 Boudewijn Bood
Geen opmerkingen:

Een reactie posten